Clicky


Australië stuurt migranten terug in reddingsboot

Australië stuurt migranten terug in reddingsboot
26-02-2014 10:01 | Buitenland | auteur De Redactie

JAKARTA - De Australische autoriteiten hebben een boot waarmee asielzoekers Christmas Island probeerden te bereiken opgeblazen en hen teruggestuurd in een reddingsboot. Dat zeggen 26 op Java gestrande migranten, aldus de Indonesische autoriteiten.

De Indonesische marine trof de reddingsboot maandag aan en heeft de asielzoekers opgevangen. De migranten uit Pakistan, Bangladesh, Nepal en Iran worden vastgehouden in een gebouw van de lokale immigratiedienst. Twee van de drie Indonesische bemanningsleden zijn ondervraagd. De derde ging ervandoor.

Het nieuwe Australische beleid om asielzoekers die worden aangehouden in onzeewaardige boten terug te sturen in reddingsboten heeft de woede van Indonesië gewekt. Dat ziet het als een schending van zijn soevereiniteit.

Australië weigert het gebruik van de reddingsboten te bevestigen, ook al is bekend dat het land de boten heeft aangeschaft voor het terugsturen van asielzoekers. Het is de tweede boot met teruggestuurde asielzoekers die deze maand aan de Indonesische kust is gestrand. Veel migranten proberen vanuit Indonesië Australië te bereiken. (Novum/AP)