Clicky


Schade door betalingsfraude meer dan gehalveerd

Schade door betalingsfraude meer dan gehalveerd
11-03-2014 11:23 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Banken zijn steeds beter in staat zich te weren tegen betalingsfraude, mede dankzij het blokkeren van de pinpas buiten Europa. Hoewel het aantal pogingen tot fraude hoog blijft, is de economische schade ervan vorig jaar met bijna zestig procent gedaald. In 2013 was de totale schade 33,3 miljoen euro. Dat maakten de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Betaalvereniging Nederland dinsdag bekend.

Fraude met internetbankieren kostte de samenleving vorig jaar 9,6 miljoen euro, 72 procent minder dan in 2012. De schade door geskimde betaalpassen kwam zelfs 76 procent lager uit, op 6,8 miljoen euro. In 2012 was de schade van fraude in het betalingsverkeer in totaal 81,8 miljoen euro, in 2011 92,1 miljoen euro.

Voorzitter van de NVB Chris Buijink vindt de dreiging van fraude ondanks de sterke daling nog steeds erg hoog. Daardoor is het volgens hem van belang dat banken blijven investeren in criminaliteitsbeheersing. Door die investeringen kunnen banken fraudepogingen sneller opmerken en voorkomen.

Het zogeheten geoblocking, het standaard blokkeren van bankpassen buiten Europa, heeft de schade door skimmen enorm teruggebracht, zegt de NVB. In de loop van 2013 voerden de grote banken dit systeem in. In de tweede helft van vorig jaar kwam de schade van deze vorm van fraude onder de miljoen euro uit.

Volgens de NVB en de Betaalvereniging Nederland, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het betalingsverkeer, zijn ook consumenten bewuster geworden van de risico's. Dat komt mede door een reclamecampagne eind vorig jaar, die op de risico's van internetbankieren wees. (Novum)