Clicky


Amsterdam gaat soepel om met bewoners Vluchthaven

Amsterdam gaat soepel om met bewoners Vluchthaven
31-05-2014 19:53 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam zal coulant omgaan met de uitgeproceerde asielzoekers die hun tijdelijke onderkomen in een voormalige gevangenis moeten verlaten. De deadline voor hun verblijf verloopt komende zondag, een lastige dag om elders onderderdak te vinden. "Daar zullen we dus een beetje soepel mee omgaan", laat een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) zaterdag weten.

De uitgeprocedeerden moeten de zogeheten Vluchthaven verlaten. Afgelopen week verloren ze een kort geding. "We zien dat hier gehoor aan wordt gegeven", aldus de woordvoerder. "Wij gaan er ook vanuit dat men zich aan deze afspraak houdt en vrijwillig vertrekt."

Alleen mensen die kwetsbaar zijn vanwege medische redenen of meewerken aan vertrek naar het land van herkomst mogen enkele weken langer blijven.

Belangenorganisatie Amnesty International roep de gemeente Amsterdam op de mensen die op straat komen te staan toch elders onderdak aan te bieden. Ook Vluchtelingenwerk Nederland hekelt de sluiting en stelt dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) haast moet maken met verbetering van de zorg aan uitgeprocedeerden.

De rechtbank in Amsterdam besloot afgelopen woensdag dat de gemeente geen vervangend onderkomen hoeft te regelen voor deze groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Het gebouw krijgt een andere bestemming waardoor de groep van zo'n 125 mensen moet vertrekken. (Novum)