Clicky


Teeven wil inreisverbod vreemdelingen aanpassen

Teeven wil inreisverbod vreemdelingen aanpassen
04-08-2014 23:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil het inreisverbod voor vreemdelingen wijzigen. Het gaat alleen om de zogeheten lichte inreisverboden, die kunnen worden opgelegd aan toeristen of zakenmensen die iets langer dan gepland in Nederland blijven of aan asielzoekers die hun vertrektermijn met enkele dagen overschrijden.

Vreemdelingen die voor korte tijd onrechtmatig in Nederland verblijven, maar wel bereid zijn te vertrekken kan nu voor twee jaar de toegang tot Europa worden ontzegd. Teeven wil dat deze groep voortaan geen inreisverbod meer krijgt, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Mensen die een langere tijd onrechtmatig in Nederland verblijven of vreemdelingen waarbij sprake is van een risico op het onttrekken aan toezicht, moeten nog wel een inreisverbod krijgen, vindt de bewindsman. De duur ervan moet echter afhangen van de duur van het onrechtmatig verblijf. Het inreisverbod kan daardoor dus ook langer duren dan twee jaar.

De bereidheid om mee te werken aan een vertrek uit Nederland moet ook meespelen bij het bepalen van de duur van het inreisverbod, vindt Teeven. Hij spreekt van een 'trap-op-trap-af'-systematiek, waarbij de duur van het inreisverbod afhangt van de duur van het onrechtmatig verblijft (trap op) en de bereidheid tot werken aan vertrek (trap af).

Nederland kent ook zware inreisverboden. Die worden opgelegd aan vreemdelingen die een gevaar vormen voor de openbare orde of nationale veiligheid en duren maximaal twintig jaar. Teeven wil daar niets aan veranderen.

In 2012 en 2013 is ruim achtduizend keer een inreisverbod opgelegd aan een vreemdeling. In ruim zevenduizend gevallen ging het om een licht inreisverbod, blijkt volgens Teeven uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. (Novum)