Clicky


OM vraagt vrijspraak voor dood Michelle

OM vraagt vrijspraak voor dood Michelle
12-02-2015 12:23 | Binnenland | auteur De Redactie

ALKMAAR - De aanklager heeft donderdag vrijspraak gevraagd voor iedere betrokkenheid van Ian A.bij de dood van zijn toenmalige vriendin Michelle Mooij. De 24-jarige Mooij werd op 17 januari 2010 dood aangetroffen in haar woning in Alkmaar, hangend aan een koord.

De aanklager sluit een misdrijf niet uit, maar er is geen bewijs van moord of doodslag op Michelle door A. Uit het onderzoek is geen eenduidig beeld naar voren gekomen van de gebeurtenissen in de bewuste nacht. Ook op basis van technisch en forensisch bewijs en onderzoek door deskundigen komt niet onomstotelijk vast te staan dat sprake was van een misdrijf.

Het Openbaar Ministerie eiste wel drie jaar gevangenisstraf tegen de 31-jarige A. wegens verkrachting, mishandeling en bedreiging van Michelle Mooij in de periode voor haar dood. De aanklager vorderde in dit verband ook de directe gevangenneming van A. als de rechtbank over twee weken uitspraak doet.

De officier van justitie benadrukte de verklaringen van de nabestaanden woensdag goed te hebben gehoord. "De impact van de gebeurtenissen op de familie is enorm. We hadden de precieze toedracht graag achterhaald, maar we hebben een misdrijf niet kunnen bewijzen."

De ouders van Michelle Mooij waren teleurgesteld in de hoogte van de strafeis van het OM. "Voor verkrachting, mishandeling en bedreiging belachelijk laag", aldus vader Martin Mooij. Volgens hem en zijn vrouw Alice waren ze voorbereid op de vrijspraak die de officier van justitie zou vragen voor moord of doodslag. "Dat kwam niet als een schok. Maar dat doet niets af aan onze overtuiging dat Michelle geen zelfmoord heeft gepleegd." Zij hebben hun hoop gevestigd op de rechtbank.

Donderdagmiddag komt de verdediging van A. aan het woord. Zelf legde de verdachte een korte verklaring af voordat de officier van justitie haar strafeis uitsprak. Daarin zei hij dat in de zaak volledig over het hoofd wordt gezien 'dat ik zelf ook nabestaande ben'. Hij noemde de relatie met Michelle turbulent. "Maar we hielden van elkaar. Van binnen huil ik. Iedere dag is een hel." (Novum)