Clicky


US Navy gaat Amerikaanse vrachtschepen begeleiden

US Navy gaat Amerikaanse vrachtschepen begeleiden
30-04-2015 22:59 | Algemeen | auteur De Redactie

WASHINGTON - Schepen van de Amerikaanse marine gaan onder Amerikaanse vlag varende koopvaardijschepen begeleiden als ze door de Straat van Hormuz varen. Dat is volgens defensiefunctionarissen in Washington besloten nadat Iraanse vaartuigen deze week het containerschip MV Maersk Tigris dat onder de vlag van de Marshall-eilanden voer opbrachten naar Shahid Bahonar Port in de Straat van Hormuz.

Het Iraanse optreden wordt in de VS als provocerend gezien. Vorige week vrijdag omsingelden Iraanse patrouilleboten ook een Amerikaans vrachtschip in het nauwe toegangskanaal tot de Perzische Golf.

De Amerikaanse marine maakt onderscheid tussen het begeleiden en het escorteren van schepen. Volgens de functionarissen gaat de marine niet met de schepen mee varen, maar zal zij ze in het oog houden als zij van de Golf naar de Arabische Zee varen.

De Deense rederij Maersk zegt dat de actie van Iran tegen de MV Maersk Tigris mogelijk in verband staat met een zakelijke affaire uit 2005. Woordvoerder Michael Storgaard zei dat Maersk donderdag 'te weet is gekomen' dat een Iraanse rechter heeft bepaald dat Maersk 3,6 miljoen dollar moet betalen voor een transport van tien containers in opdracht van een Iraans bedrijf in Dubai. De containers werden volgens de woordvoerder echter nooit afgehaald en uiteindelijk besloten de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten ze weg te doen.

Maersk 'zal doen wat we kunnen om deze zaak op te lossen', zei de woordvoerder. Hij voegde er aan toe dat het schip en de bemanning niet van Maersk zelf zijn. (Novum/AP)