Clicky


Bijzonder lage en wendbare Volvo FM met 540 pk voor Boer

Bijzonder lage en wendbare Volvo FM met 540 pk voor Boer
20-05-2015 10:34 | Volvo | auteur Tine van Knijff- van Hijum

MEERKERK - Boer uit Meerkerk heeft de eerste Volvo FM 5-assige zwaartransport trekker met 540 pk en een GCW van 150 ton in gebruik genomen. De trekker is rondom luchtgeveerd en voorzien van een 9-tons luchtgeveerde en hefbare as waardoor de combinatie bijzonder wendbaar is. De truck wordt ingezet voor het vervoer van onder andere heimachines. Hiervoor is gekozen voor een extra lage cabinehoogte. De Volvo FM werd geleverd door Volvo Group Truck Center uit Gorinchem.

De Volvo FM van Boer beschikt over een vermogen van 540 pk en wordt ingezet voor het vervoer van heimachines. Hiervoor is ook een speciale Nooteboom Pendel-X Eurodieplader 2+5, type EURO-136-25(ICP), aangeschaft. Het GCW van deze combinatie inclusief Volvo FM bedraagt 150 ton en biedt een nuttig laadvermogen van 99,9 ton.

De dieplader is voorzien van een demontabele lage ligger laadvloer, die Boer kan wisselen met een kort koppelstuk. Hiermee kan de combinatie ook worden ingezet als 7-aslijnen Pendel-X semi-dieplader voor het vervoer van zware geconcentreerde ladingen. Aangezien de heimachines over de cabine heen steken, is gekozen voor een Volvo FM met verlaagde cabinehoogte.

Wendbaar

De Volvo FM 10x4 is door Terberg Techniek voorzien van een tweede gestuurde, luchtgeveerde en hefbare as met een capaciteit van 9 ton. Door toevoeging van deze gestuurde voorloopas en de 10-tons gestuurde naloopas is de truck bijzonder wendbaar.

Arjan Burger, mede-eigenaar Boer, legt uit: “Naast de mogelijkheid voor een lage cabinehoogte met een hoog vermogen van 540 pk waarin Volvo Trucks uniek is, was de wendbaarheid van de truck voor ons de belangrijkste reden voor deze Volvo FM te kiezen. Wij rijden vaak op bouwplaatsen waar erg weinig ruimte is. Chauffeurs moeten hun uiterste best doen om de combinatie zonder schades op de juiste plaats te krijgen. Dat het voertuig eenvoudig te manoeuvreren is, is dus uitermate belangrijk.”

Om het rijcomfort op onverharde wegen nog verder te verbeteren, heeft Boer ervoor gekozen om Volvo Dynamic Steering toe te voegen. Dit stuur-stabiliteitssysteem maakt het mogelijk de truck met minimale inspanning te besturen en het risico op overbelasting van de chauffeur te verminderen.“De Volvo FM is niet alleen door de gestuurde naloopas heel wendbaar, maar stuurt door Dynamic Steering ook echt als de spreekwoordelijke bliksem. Dit is heel prettig op de krappe terreinen waar onze chauffeurs moeten rijden. En het voorkomt hopelijk overbelasting”, verklaart Arjan Burger.

Hij besluit: “We zijn heel blij met de nieuwe aanwinst. Het is echt een bijzondere en opvallende combinatie geworden met een GCW van maar liefst 150 ton. De chauffeurs staan te trappelen om met deze combinatie de weg op te gaan.”