Clicky


Extra aanklachten tegen Willem Holleeder

Extra aanklachten tegen Willem Holleeder
11-09-2015 11:19 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft nieuwe aanklachten tegen ‘topcrimineel’ Willem Holleeder neergelegd bij de rechtbank in Amsterdam. Dat gebeurde vrijdag bij een zitting. Holleeder wordt ervan verdacht dat hij bij verschillende liquidaties in de onderwereld een belangrijke rol heeft gespeeld.

Het gaat om de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2004), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook een eerdere poging tot moord op Mieremet staat op de lijst van beschuldigingen.

Holleeder wordt verder nog verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer bezighield met liquidaties. Hij zou daarin met onder anderen Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

Hij wordt nu ook onder meer beschuldigd van het uitlokken en mogelijk maken van de moord op Van Hout en doodslag op Robert ter Haak. Die stond bij Van Hout toen deze werd vermoord. Ter Haak overleed later aan zijn verwondingen. Ook heeft Holleeder een poging moord of doodslag tegen David Denneboom aan zijn broek gekregen. Denneboom stond bij Endstra toen die werd gedood en raakte zelf gewond.

Tijdens de zitting vrijdag wordt over de ontwikkelingen van het onderzoek gesproken. Ook kijken de rechters naar de voorlopige hechtenis van Holleeder. Het bewijs tegen hem is voor een belangrijk deel gebaseerd op de belastende verklaringen van zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex, Sandra Klepper (ook weduwe van de geliquideerde crimineel Sam Klepper).