Clicky


OM eist zelfde straf in hoger beroep zaak buschauffeur

OM eist zelfde straf in hoger beroep zaak buschauffeur
27-10-2015 12:04 | Criminaliteit | auteur Redactie [HV]

MAARSSEN - De advocaat-generaal (OM) heeft in hoger beroep een voorwaardelijke geldboete van € 500 en een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden met een proeftijd van twee jaar geëist tegen een inmiddels 46-jarige man uit de gemeente Oudewater. In de visie van het OM heeft hij als buschauffeur op 4 augustus 2013 in Maarssen een ongeval veroorzaakt ten gevolge waarvan een collega-buschauffeur overleed.

Op de bewuste dag was het latere slachtoffer bij het busstation in Maarssen met de verdachte aan het dollen door pogingen te doen hem nat te maken met een flesje water. Om dit te voorkomen en omdat het tijd was om te vertrekken heeft verdachte zijn bus gestart en is hij weggereden van de bushalte.

Het slachtoffer bevond zich op dat moment nog in de nabijheid van de bus. Buiten het zichtveld van de verdachte probeerde het latere slachtoffer in gebukte stand de deur van de bus te openen met behulp van de noodknop aan de buitenzijde bij de deur.

Hij is, bij het wegrijden van de bus, onder het rechtervoorwiel terechtgekomen. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

De advocaat-generaal vindt dat er onvoldoende bewijs in het dossier aanwezig is om te stellen dat verdachte in strafrechtelijke zin schuld heeft aan het ongeval.

Uit de specifieke feiten en omstandigheden is niet af te leiden dat verdachte gehandeld heeft met een aanmerkelijke mate van verwijtbare onvoorzichtigheid.

Wel vindt de advocaat-generaal dat verdachte gevaar op de weg heeft veroorzaakt door niet te stoppen terwijl hij wist of in ieder geval behoorde te weten dat het slachtoffer zich in de nabijheid van de bus bevond.

“Verdachte heeft met zijn gedragingen gevaar veroorzaakt op de weg. Het gevaar bestond er uit dat voorafgaand aan het wegrijden het slachtoffer voor de bus langs liep, van de bestuurderskant naar de deur aan de andere kant. Verdachte had redelijkerwijs kunnen vermoeden dat het slachtoffer daar nog stond.” Met deze bewezenverklaring is sprake van een overtreding en niet van een misdrijf hetgeen de relatief lage strafeis tot gevolg heeft.

De rechtbank veroordeelde de verdachte, conform de eis van de officier van justitie, tot dezelfde straf als die vandaag in hoger beroep is geëist. De verdachte stelde hoger beroep in.

De uitspraak is over twee weken.