Clicky


Nederland gaat IS bombarderen in Syrië

Nederland gaat IS bombarderen in Syrië
29-01-2016 16:14 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag het groene licht gegeven voor luchtaanvallen in Syrië tegen de radicaalislamitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). "We hebben besloten om gehoor te geven aan het verzoek van onze bondgenoten'', aldus premier Mark Rutte vrijdagmiddag.

De coalitiepartijen VVD en PvdA verschilden lang van mening over de inzet in het oosten van Syrië, maar eerder deze week gingen de sociaaldemocraten overstag. De inzet is gepland tot 1 juli.

De Tweede Kamer debatteert zeer waarschijnlijk volgende week over de uitbreiding van de missie, die nu alleen Irak beslaat. Een overgrote meerderheid steunt het kabinet. Daarna kunnen de vier Nederlandse F-16's direct actief worden boven Syrië. Officieel hoeft het kabinet geen toestemming voor missies te vragen aan het parlement, maar het is wel gebruik.

Op dit moment vallen de Nederlandse gevechtsvliegtuigen alleen doelen van IS in Irak aan. In Syrië zullen onder meer aanvoerlijnen van de terreurgroep het doelwit zijn, bermbomfabrieken en opleidingskampen. Voor de piloten verandert weinig door de inzet boven Syrië. Ook blijven de veiligheidsmaatregelen voor hen hetzelfde.

Nederland overweegt ook om de Iraakse strijdkrachten, waaronder de Peshmerga, meer materiële steun te bieden. Dat wordt onderzocht. Ook wordt bekeken of het mogelijk is de Nederlandse trainingen van deze grondtroepen uit te breiden.

Rutte zei dat de aanslagen in Parijs, Istanbul en Djakarta lieten zien dat onze manier van leven nog steeds onder bedreiging ligt. Door IS de wind uit de zeilen te nemen, kunnen we misschien andere aanslagen voorkomen.

Nederland trekt ook nog eens 75 miljoen euro uit om de humanitaire nood door het Syrië-conflict te verlichten. Ook is er geld om gematigde gewapende Syrische oppositiegroepen te steunen met civiele middelen en medische steun.