Clicky


Vijftien Volvo FH-trekkers voor Transport Groeninghe

Vijftien Volvo FH-trekkers voor Transport Groeninghe
16-02-2016 11:37 | Nieuw Materieel | auteur Redactie [FE]

KONTICH(B) - Transport Groeninghe uit het Belgische Kontich heeft de eerste tien exemplaren in ontvangst genomen van een bestelling van vijftien nieuwe Volvo FH-trekkers. Het containertransportbedrijf zet daarmee voet in een nieuw tijdperk.

"Door omstandigheden hebben wij meerdere jaren geen nieuwe investeringen kunnen doen. Die bladzijde is nu definitief omgedraaid, zodat wij tot de bestelling van 15 Volvo FH-trekkers zijn overgegaan. De eerste tien rijden sinds januari en in april volgen de vijf andere," aldus Isabelle Mennes, Management Assistant van Groeninghe.

De vloot bestaat nu uit een 40-tal combinaties, die voor het grote merendeel gebruikt worden voor containervervoer. "Er zijn nog een paar ‘bache wagens' bij, die vooral ingezet worden voor de tweede activiteit van ons familiebedrijf, de dierenspeciaalzaak. Deze is naast particuliere verkoop, ook actief als groothandel. We leveren aan klanten in heel België," legt Mennes uit. De slogan luidt: "Van olifant tot mier, alle voeding voor uw dier"

De nieuwe trekkers staan sinds kort elk weekend netjes opgesteld op het bedrijfsterrein langs de E19, een handelsmerk van Transport Groeninghe. "Op middellange termijn wordt ook de rest van de vloot vernieuwd," zegt Jaak Mennes.

Groeninghe, in 1942 (toen gekend als maalderij) opgericht door Leo Mennes en Alice Koeck, wordt nu geleid door de tweede en de derde generatie. De directie bestaat vandaag uit CEO Jaak Mennes (die op zes jaar tijd de aandelen van twee van zijn broers overkocht) en medebestuurder Raf Mennes, zijn broer. Hun kinderen Sven, Isabelle en Yannick zijn nu ook actief in het bedrijf, dat (inclusief de dierenspeciaalzaak) 56 medewerkers telt.

1,5 miljoen kilometers op de teller

"Het was sinds 2007 dat wij geen trekkers meer hadden geleverd. Hierdoor hebben de oudste trekkers nu meer dan 1,5 miljoen kilometers - enkele zelfs 1,7 miljoen - op de teller. Een beter bewijs van de kwaliteit van onze vrachtwagens is er niet," vertelt Joël Van Vaerenbergh, Business Solutions Advisor van Volvo Truck Center Duffel.

Om de nieuwe weg die is ingeslagen (letterlijk) in de verf te zetten, heeft Groeninghe gekozen voor nieuwe, frisse bedrijfskleuren. "De wagens zijn nu Ferrari-rood en geel en niet meer bordeaux en geel," zegt Isabelle Mennes.

Klemtoon op zuinig rijden

De 15 trekkers van het type FH 42T zijn uitgerust met een slaapcabine. De 460 pk-motor is gekoppeld aan een I-shift versnellingsbak met Eco-modus voor meer brandstofbesparing. Om de chauffeurs te helpen bij het zuiniger rijden is de on-board Driver Coaching geactiveerd. Daarnaast is op de voertuigen het Dynafleet-systeem aanwezig. "Groeninghe heeft gekozen voor drie van de vier beschikbare modules: Fuel & Environment, Driver Times en Positioning", aldus Van Vaerenbergh.

Om de veiligheid te verbeteren zijn de trekkers - naast de nu wettelijke systemen zoals Lane Departure Warning en Advanced Emergency Braking - uitgerust met de superefficiënte motorrem VEB+. Ook met het oog op de veiligheid zijn twee werklampen achter de cabine gemonteerd, en nog eens twee andere achter het chassis.