Clicky


VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan verder

VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan verder
23-03-2017 11:46 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan bekijken of ze een coalitie kunnen vormen, hoewel er grote verschillen zijn. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte donderdag gezegd na een eerste verkennend gesprek tussen de vier partijen over de haalbaarheid van een dergelijk kabinet.

"Ik heb aangegeven dat ik bereid ben, de anderen zijn dat ook, om in deze samenstelling verder te praten. We hebben ook wel benoemd naar elkaar dat er natuurlijk grote verschillen zijn'', aldus Rutte. Waar de pijnpunten zitten, daar wilde Rutte nog niets over zeggen.

Rutte, Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) spraken ruim 1,5 uur met verkenner Edith Schippers. Het was het eerste overleg van het kwartet met Schippers. Het gaat om de grootste partij en de drie grootste winnaars van de verkiezingen vorige week.

Klaver zei te willen kijken of de verschillen overbrugbaar zijn. Hij wil niet vooruitlopen op de kans van slagen. "Wat ik wil is onze idealen realiseren. Deze coalitie is verre van de ideale coalitie voor ons, er zitten allerlei partijen in met wie de verschillen heel groot zijn.''

Ook Buma zei "te beseffen dat de inhoudelijke verschillen groot zijn, maar tegelijkertijd is ook het besef erg aanwezig dat het van belang is om met deze vier partijen een volgende fase in te gaan om te kijken of die inhoudelijke verschillen te overbruggen zijn.''

Pechtold sprak over een "belangrijke stap". Ook hij zei dat er "wel het nodige te doen'' is, maar dat hij dat "met vertrouwen tegemoet ziet''.

Eerder deze week sprak Schippers afzonderlijk met alle lijsttrekkers om de mogelijkheden af te tasten.