Clicky


Eerste zitting in truckkartel-claim een feit

Eerste zitting in truckkartel-claim een feit
26-02-2018 16:38 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Op 14 februari vond bij de rechtbank de eerste zitting plaats in de procedure van MKB-claim tegen de truckfabrikanten. Van de zeven truckfabrikanten waren er vijf aanwezig. MAN en Scania lieten verstek gaan.

Voor de vorderingen maakt dat niets uit: alle karteldeelnemers zijn hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat elke fabrikant kan worden aangesproken voor de totale schade die door alle fabrikanten samen is veroorzaakt.

Het doel van de zitting was om te onderzoeken of een schikking met de fabrikanten mogelijk is. Dit wordt een preprocessuele comparitie genoemd. Aangezien de fabrikanten al aansprakelijkheid hebben bekend, is dit de snelste route naar het verkrijgen van een schadevergoeding.

"Zoals was te verwachten, voerden de fabrikanten met allerlei oneigenlijke argumenten verweer in een poging om onder hun schadevergoedingsplicht uit te komen. De rechter gaat nu bepalen of de fabrikanten gedwongen moeten worden om serieus te gaan onderhandelen over een schikking (de snelle route) of dat toch een bodemprocedure nodig is (de lange route)", aldus mr. S.T.J. Zuurbier van MKB-claim. 

De rechter gaat hierover binnen enkele maanden een uitspraak doen.