Clicky


Vrachtwagenchauffeur in Rotterdam aangehouden in onderzoek sigarettensmokkel

Vrachtwagenchauffeur in Rotterdam aangehouden in onderzoek sigarettensmokkel [+foto]
08-11-2018 17:23 | Criminaliteit | auteur Redactie

De FIOD heeft donderdag 8 november drie mannen van 47, 56, en 58 jaar aangehouden. Ze worden verdacht van grootschalige sigarettensmokkel. Er zijn doorzoekingen gedaan in kantoren, loodsen en woonhuizen in Barendrecht, ’s-Gravendeel, Meerkerk, Rotterdam, Rijswijk en Schiedam. Er is beslag gelegd op administratie, 130.000 euro contant geld, twee vrachtwagens, een bankrekening en ongeveer 45 miljoen illegale sigaretten. Ook is een vrachtwagenchauffeur in Rotterdam aangehouden. Zijn vrachtwagen was gisterenavond in een van de loodsen geladen met illegale sigaretten.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een vermoeden dat een criminele organisatie bezighoudt met de smokkel van sigaretten. Deze organisatie laat via zeecontainers sigaretten naar Nederland komen. Volgens de bijbehorende transportdocumenten zouden de sigaretten vervolgens naar een land buiten de EU gaan. Tijdens het vervoer in Nederland worden echter bijna alle sigaretten uit de containers gehaald. De sigaretten worden vervolgens illegaal op de Nederlandse en Europese markt verkocht. Over de sigaretten is geen accijns- en omzetbelasting betaald. Hiermee wordt voor circa 11 miljoen euro aan belasting ontdoken. De sigaretten worden vernietigd.

Eerder in dit onderzoek zijn begin november in een bestelbus onveraccijnsde sigaretten aangetroffen die vermoedelijk ook door de verdachten gesmokkeld zijn. Vervolgens zijn doorzoekingen gedaan in een loods en woning in Bleiswijk en Krimpen a/d IJssel. Daarbij zijn 7,6 miljoen sigaretten en 13.700 euro contant geld inbeslaggenomen.

De FIOD werkt in dit onderzoek nauw samen met de Nederlandse en Belgische douane. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen binnen de criminele organisatie worden niet uitgesloten.

Aanpak handel in illegale sigaretten en accijnsfraude

Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat.