Eis: Jarenlange celstraffen voor invoer en opzetten drugslijn
AMSTERDAM - Tot negeneneenhalf jaar cel. Dat eisten de officieren van justitie van het Landelijk Parket dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam tegen vier verdachten van de invoer van cocaïne. De vier zouden betrokken zijn bij de invoer van zo'n 114 kilo cocaïne die verstopt zat tussen blikjes tonijn. Verder zouden ze bezig zijn geweest met het opzetten van een vaste lijn voor de invoer van vruchtensappen, met als doel via die lijn ook cocaïne aan te voeren.
Politie en OM kwamen de verdachten op het spoor na informatie uit Amerika in januari 2015 dat iemand met een bepaald telefoonnummer een grote partij cocaïne had ingevoerd. Dat nummer leidde naar een nu 58-jarige Hagenaar. Tijdens onderzoek naar hem werd ontdekt dat hij vermoedelijk ook betrokken was bij de invoer van de cocaïne tussen de tonijn. Die werd in augustus 2015 door de Douane in de Rotterdamse haven onderschept.
Ananassen, mango's en limoensap
Het onderzoek leidde verder naar een Rotterdamse vader en zoon (66 en 28) en een Tilburgse vrouw van 53. De Tilburgse had een Zuid-Amerikaanse vriend en die zou vanuit Zuid-Amerika betrokken zijn geweest bij het opzetten van de invoer van ananassen en mango’s. Op een later moment werd daadwerkelijk limoensap ingevoerd. Dat dat sap overduidelijk alleen maar werd ingevoerd om een lijn uit te proberen, blijkt volgens de officieren van het LP uit het feit dat het sap min of meer gedumpt werd nadat het in Nederland aangekomen was.
Het onderzoek heeft, zo zei de officier, lang geduurd. Dat kwam ook doordat sommige getuigen in Zuid-Amerika lastig te traceren waren, en uiteindelijk ook niet gehoord konden worden. De eisen vielen dan ook een half jaar lager uit dan ze anders waren geweest.
'Ellende'
Maar omdat met name de twee oudere verdachten langdurig bezig waren geweest met de invoer, en omdat een van de twee ook al twee keer eerder veroordeeld is voor soortgelijke feiten, neemt het OM de zaak hoog op. "Het doel was alleen er zelf rijker van te worden”, aldus de officier. Bovendien is inmiddels wel heel duidelijk dat door het vele geld dat er in de drugssmokkel rond gaat, er ook veel geweld plaatsvindt. Een onveilige werksituatie, corruptie, het hangt allemaal samen met de invoer van drugs. "Verdachten hebben indirect bijgedragen aan het in stand houden van deze ellende.”
Uitspraak 20 augustus.