Clicky


Verkoop bedrijfswagens toont voorzichtig herstel

Verkoop bedrijfswagens toont voorzichtig herstel
24-03-2021 08:51 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - De verkoop van bedrijfswagens vertoont tekenen van voorzichtig herstel in de Europese Unie. In februari steeg de verkoop op jaarbasis met 1,2 procent. Daarmee lijken ondernemers nog tijdens de coronacrisis vaker bereid om forse uitgaven te doen aan hun wagenpark.

De vraag nam toe in Centraal-Europa en Italië, maar af in de meeste West-Europese landen. In totaal werden er 156.444 bedrijfswagens op kenteken gezet, meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Van bestelbusjes en andere lichte bedrijfsvoertuigen werden in februari 130.825 exemplaren verkocht, 0,4 procent meer dan in dezelfde maand in 2020. In Nederland steeg de verkoop van bedrijfsbusjes met 10 procent.

Er werden in februari in de EU bijna 9 procent meer zware trucks verkocht die zwaarder zijn dan 16 ton. In Nederland was sprake van een lichte daling. De verkoop van het aantal verkochte bussen daalde op jaarbasis nog wel flink in de EU, met 10 procent. In februari werd in Nederland zelfs maar de helft van het aantal bussen op kenteken gezet als in dezelfde periode vorig jaar.

Net als veel andere sectoren leed de auto-industrie vorig jaar zwaar onder de coronacrisis. Door economische onzekerheid daalde de vraag naar voertuigen hard. Volgens ACEA daalde de verkoop van bedrijfswagens in heel 2020 met bijna een vijfde.