Clicky


Celstraf geëist voor man die verdacht wordt van smokkel Vietnamezen en hennepteelt

Celstraf geëist voor man die verdacht wordt van smokkel Vietnamezen en hennepteelt
19-07-2022 13:27 | Misdaad | auteur Redactie

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 36 maanden geëist tegen een 32-jarige man uit Enschede. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij hennepteelt en de smokkel van vijf Vietnamezen naar Nederland.

De bestelbus van de man wordt in de nacht van 28 op 29 juni 2021 van de weg gehaald tijdens een grenscontrole door de Koninklijke Marechaussee op Provincialeweg N35 tussen Enschede en Gronau. In de laadruimte van de bus worden Vietnamezen zonder identiteitspapieren aangetroffen en een hoeveelheid hennep. Tijdens de doorzoeking van de woning van verdachte op 29 juni 2021 worden ruim 3000 joints in beslag genomen.

Rapportage

“De combinatie van Vietnamezen en hennep lijkt niet toevallig”, aldus de officier van justitie (officier) in zijn requisitoir. Hij verwijst daarbij naar de rapportage ‘Oosterse teelt’ van Bureau Beke. Uit deze rapportage blijkt van een verband tussen illegale migratie van Vietnamezen en de georganiseerde hennepteelt. Zij worden ingezet in hennepplantages om schulden aan hun smokkelaars af te betalen.

Uit het dossier blijkt dat drie van de vijf Vietnamezen al eerder zijn aangetroffen op een hennepplantage die op 19 februari 2021 is opgerold door de politie in Enschede. Eén van hen is zelfs al een keer eerder, op 4 augustus 2014, aangetroffen op een plantage in Heiloo.

Afhankelijkheid

Dat Vietnamezen, ook over de landsgrenzen binnen de EU, worden ingezet bij hennepkwekerijen wordt ook bevestigd door een recente analyse van het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensenmokkel. Dat is een samenwerkingsverband tussen de Nationale Politie, Koninklijke Marechaussee, Immigratiedienst IND, de Arbeidsinspectie en het OM.

”Het gaat om wanhopige migranten, die op zoek zijn naar een beter leven en hun lot leggen in handen leggen van een smokkelaar, die daarna misbruik maakt van de dan ontstane afhankelijkheidspositie”, aldus de officier van justitie.

Strafverzwarend

In de smokkel in combinatie met de georganiseerde hennepteelt ziet de officier strafverzwarend handelen. “Juist gezien de huidige tijd, waarin mensensmokkelaars gretig gebruik maken van de chaos met betrekking tot de vluchtelingenproblematiek, is het van belang dat er hoge straffen worden opgelegd uit het oogpunt van preventie.”

Naast een langdurige celstraf, met aftrek van het voorarrest, vordert de officier ook de gevangenneming van de verdachte.  De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet op 2 augustus 2022 uitspraak.