Clicky


Nederlands schip vervoert illegaal militaire voertuigen naar Libië

Nederlands schip vervoert illegaal militaire voertuigen naar Libië [+foto's]
10-11-2022 19:21 | Criminaliteit | auteur Redactie

LIBIË - Op 11 oktober voerde de EUNAVFOR Med IRINI een inspectie uit op het Nederlandse vrachtschip de MV MEERDIJK voor de kust van Libië. Het schip bleek voertuigen te vervoeren die waren aangepast voor militair gebruik naar Libië, waarvan vermoed werd dat ze in strijd waren met het VN-wapenembargo.

Dit is de tweede keer in minder dan drie maanden tijd dat IRINI een lading in beslag heeft genomen ter uitvoering van de Resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Eén van de Europese militaire schepen die voor operatie IRINI in de centrale Middellandse Zee opereerden, ontdekte het schip op weg naar Libië.

Op verzoek van operatie IRINI, in overeenstemming met UNSCR 2292, heeft Nederland, als vlaggenstaat van het schip, onverwijld toestemming gegeven voor de inspectie en op 11 oktober werd een boarding team aan boord gestuurd om de aard van de voertuigen te controleren.

Het boardingteam ontdekte tientallen militaire voertuigen die verscheept waren in een mogelijke schending van het VN-wapenembargo tegen Libië. In lijn met het mandaat van de operatie werden de voertuigen in beslag genomen en werd het schip omgeleid naar een Europese haven voor verdere inspectie.

Na inspectie door het VN-team van deskundigen zijn de voertuigen van boord gehaald en aan de wal gestald.

Sinds maart 2020 heeft Operatie IRINI 25 inspecties op zee uitgevoerd in overeenstemming met alle relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad die de inspectie, de omleiding en de inbeslagname van de lading wapens en aanverwant materiaal toestaan ​​wanneer deze aan boord van een vrachtschip op weg naar Libië worden aangetroffen.

Alle VN-leden worden opgeroepen om mee te werken aan dergelijke inspecties. Sinds het begin van de operatie heeft slechts één land negen keer zijn toestemming geweigerd.