Rabobank verdachte in witwasonderzoek Openbaar Ministerie
UTRECHT - [update 19.52 uur] Rabobank is door het Openbaar Ministerie als verdachte aangemerkt bij een onderzoek naar tekortschieten bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme. Dat heeft justitie gedaan naar aanleiding van een melding van De Nederlandsche Bank (DNB). Over het strafrechtelijk onderzoek worden op dit moment verder geen mededelingen gedaan.
De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij Nederlandse banken. ING trof al in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro wegens "ernstige nalatigheid". ABN AMRO moest vorig jaar bij een schikking een boete van 480 miljoen euro betalen. Nu lijkt het erop dat er voor Rabobank ook een geldstraf dreigt.
Rabobank voldeed al langer niet aan de vereisten. Eerder heeft het concern daarom al eens een dwangsom van 500.000 euro moeten betalen. Rabobank kondigde vorig jaar vervolgens aan dat DNB een zogeheten handhavingstraject zou starten vanwege de tekortkomingen rond het tegengaan van witwassen. Toen was alleen nog niet direct duidelijk dat er een strafrechtelijk onderzoek zou volgen.
De aanwijzingen van de toezichthouder waren voor Rabobank al reden om honderden miljoenen euro's extra uit te trekken om het antiwitwasbeleid te verbeteren. Volgens de bank was dat geld nodig voor bijvoorbeeld het wegwerken van achterstanden bij het klantenonderzoek en het in de gaten houden van transacties. Daarvoor zijn duizenden mensen aan de slag bij de bank.
Rabobank laat weten volledig mee te werken aan het onderzoek van het OM. Verder kan de bank naar eigen zeggen momenteel geen extra informatie geven.
Het is voor het concern de tweede domper in twee dagen. Dinsdag kwam al naar buiten dat Rabobank mogelijk een hoge boete boven het hoofd hangt. De Europese Commissie denkt namelijk dat de Rabobank door geheime afspraken met Deutsche Bank over de handel in staatsobligaties de Europese concurrentieregels heeft geschonden. Volgens de Europese concurrentiewaakhond hebben beide banken tussen 2005 en 2016 marktgevoelige informatie over staatsobligaties uitgewisseld en hun prijzen en handelsstrategieën op elkaar afgestemd.
De banken vroegen de commissie eerder al om een schikking over de kwestie, maar omdat dat niet opschoot zet het dagelijks bestuur van de EU nu de strafprocedure door. Zolang het onderzoek loopt wil Rabobank niets over de zaak kwijt. Toezichthouders betrapten het concern jaren terug al eens op het manipuleren van internationale rentetarieven. Die zogeheten Libor-zaak werd in 2013 geschikt. Dat kostte Rabobank 774 miljoen euro.